Tuesday 8 March 2011

Προβλήματα από τη σφοδρή κακοκαιρία

Πηγή:ANT1  Δημιουργία:8/3/2011 7:35 πμ  Τελευταία ενημέρωση:8/3/2011 5:47 μμ

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα, με χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και θυελλώδεις ανέμους.
Η επέλαση του χιονιά προκάλεσε τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Μαλακάσας. Αρκετοί οδηγοί σταμάτησαν προκειμένου να τοποθετήσουν τις αλυσίδες, άλλοι δεν είχαν εφοδιαστεί, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν αρκετά οχήματα και να μην μπορούν τα εκχιονιστικά να καθαρίσουν το οδόστρωμα, αφού τα αυτοκίνητα βρίσκονταν ακόμα και πάνω στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δόθηκαν στην κυκλοφορία από δύο λωρίδες στην άνοδο και την κάθοδο, ενώ με διαταγή της τροχαίας απαγορεύτηκε η κίνηση των βαρέων οχημάτων.
Προβλήματα σημειώθηκαν και στη Φθιώτιδα, στο Μαρτίνο και τη Μαλεσίνα, όπου απεγκλωβίστηκαν εκατοντάδες οδηγοί. Ομαλοποιήθηκε μετά τις 1.30 τη νύχτα, η κυκλοφορία και στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Δεν υπάρχουν προβλήματα στο κεντρικό εθνικό δίκτυο, σε αντίθεση με τα περιφερειακά δίκτυα, όπου παρατηρούνται αρκετά προβλήματα. Στη Λαμία έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες στην εθνική οδό. Οχήματα του δήμου Λαμίας, καθαρίζουν τους δρόμους της πόλης και ρίχνουν αλάτι στις κεντρικές αρτηρίες. Στις οδούς Λαμίας - Άμφισσας, Λαμίας- Δομοκού και Λαμίας-Καρπενησίου, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στα Ι.Χ. και διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.
Περιφερειακά της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά, ενώ στη δυτική Φθιώτιδα το Δομοκό και την Λοκρίδα τα περισσότερα χωριά είναι αποκλεισμένα, αφού το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά. Όλα τα σχολεία της Φθιώτιδας και στις δύο βαθμίδες θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η θερμοκρασία που καταγράφεται βρίσκεται στο -2. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχει στα χέρια της η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας αναμένεται και νέο κύμα κακοκαιρίας.
Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κηφισιάς στις περιοχές Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Αττική, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Κηφισιάς.
Με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Μάντρας - Θηβών, στην Οινόη, στα Βίλια, από το τελεφερίκ της Πάρνηθας, από το Διόνυσο προς Άγιο Πέτρο κι από το 414 νοσοκομείο της Παλαιάς Πεντέλης προς τη Νέα Μάκρη κι από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Μετ εμποδίων διεξάγεται η κίνηση των αυτοκινήτων και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Ευρυτανίας, Ευβοίας, Αχαΐας, Τρικάλων και Άρτας.
Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν από νωρίς το πρωί στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση συνθηκών παγετού στο οδικό δίκτυο. Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Γρίβας- Καστανερής-Λειβαδίων στο νομό Κιλκίς. Αλυσίδες πρέπει να έχουν μαζί τους, οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Σελίου, αλλά και προς τα «3-5 Πηγάδια». Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στον παλιό δρόμο της Καστανιάς, αλλά και για την κίνηση των οχημάτων σε ολόκληρο το ορεινό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής. Στο νομό Φλώρινας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού, λόγω των συνθηκών παγετού, αλλά και στα ορεινά του νομού Γρεβενών.
Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ. Απαγόρευση απόπλου ισχύει επίσης για τις περιοχές Πρίνου-Καβάλα, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αρκίτσα-Αιδηψός και Βόλος-Σποράδες. Τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου γίνονται μόνο πλοία κλειστού τύπου. Επίσης το πρωί δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο από Κυλλήνη για Ζάκυνθο, ενώ δεν γίνονται τα δρομολόγια των μικρών σκαφών από Παλούκια για Σαλαμίνα.

xcx

No comments:

Post a Comment